18 Kasım 2007 Pazar

Yapı Bakımından Diller

YAPI BAKIMINDAN DİLLER
Dünya dilleri yapı bakımından üç grupta incelenir:
1. Tek Heceli diller (Ayrımlı diller): Bu dillerde her kelime tek heceden ibarettir. Kelimelerin çekimli şekilleri yoktur, yani daima kök durumundadır. Cümle çekimsiz kelimelerin bir araya gelmesiyle oluşturulur. Cümlenin anlamı genellikle kelimelerin sıralanışından anlaşılır. Konuşmada ise birbirine çok benzeyen kelimeleri ayırt etmek üzere çok zengin bir vurgu sistemi oluşturulmuştur. Çin ve Tibet dilleri bu gruba girer. Bu diller, aynı zamanda, tek seslemli diller (tek heceli diller) (Alm: wurzelsprachen, einsilbige sprachen; Fr: langues monosyllabique, langues atomiques; İng: monosyllabic languages, radical languages) arasında yer almaktadır.
2. Çekimli diller (Bükümlü diller): Bu dillerde, çekim sırasında ve yeni kelimeler türetilirken kelime kökleri genellikle değişir ve tanınmayacak hale gelir. Ekler kelimenin önüne, ortasına veya sonuna gelebilir. Bazı dillerde ise kelime kökü ile yeni kelime veya kelime çekimi arasında daima açık bir bağ, ilgiyi gösteren bir iz vardır. Kelime kökündeki asıl sesler yeni kelimede veya kelime halinde hep aynı kalırlar. Sami dilleri, Hint-Avrupa dilleri bu gruba girerler.
3. Eklemeli diller (Bitişimli diller, bitişken, bağlantılı diller): Bu dillerde isim ve fiil çekimleri ile yeni kelimelerin teşkilinde kök değişmez. Kökün önüne veya sonuna birtakım ekler getirilerek kelime yapımı veya çekimi gerçekleştirilir. Ural-Altay dilleri bu gruba girer. Türkçemiz sondan eklemeli bir dildir:
göz-le-m-ci gel-ecek-ler-miş

10 yorum:

Adsız dedi ki...

valla ödevi ara ara bıkmıştım çok sağolun :D

Adsız dedi ki...

valla istediğimden daha da fazlasını buldum çok teşekkür ederim emeği geçen herkese...

Adsız dedi ki...

tşkler emeğinize sağlık

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederiz.

Adsız dedi ki...

saolun aga cok yardımcı oldunuz emeği gecen herkeze teşekürler...

Adsız dedi ki...

allah razı olsun cok ardım en ıyısı kısa ve öz tesekkuler...

Adsız dedi ki...

çoookk teşekkür ederimm... saolunn...

Adsız dedi ki...

allah razı olsun tşkler

Adsız dedi ki...

hazırlayandan allah razı olsun çok teşekkür ederiz yha ödev süper yaptım

Adsız dedi ki...

Adamsın !